To ciasto to kolejny skandynawski akcent. Połączenie bananów i korzennych przypraw jest moim zdaniem mistrzowskie. Ponadto jego wykonanie jest banalnie proste i nie wyobrażam sobie, żeby mogło komuś nie wyjść.

Składniki:
- 150 g masła
- 250 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyzeczki cynamonu
- 2 łyzeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g mąki
- 5 dojrzałych bananów

Masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Pomału dodajemy jajka i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy wszystkie suche składniki i przesypujemy je do masy jajecznej. Łączymy wszystko. Na koniec dodajemy ugniecione banany. Przekładamy ciasto do wczesniej natłuszczonej blaszki. Ja użyłam blachy na babkę o średnicy 23 cm. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok godzinę i 20 minut, do suchego patyczka.